Dark Sky Reservaten

Een International Dark Sky Reservaat bestaat uit een centraal gebied met een uitmuntende nachtelijke schoonheid, met activiteiten rond die duisternis en waar deze kwaliteit voor de toekomst gegarandeerd wordt.
Rond deze centrale kern ligt een gebied waar de verlichting zo is dat de nachtelijke kwaliteit van het centrale gebied gegarandeerd is.

Het verschil met een park is dat een reservaat uit een gebied kan bestaan dat niet al een eenheid is met een bepaalde jurisiche status.

Er zijn drie categorieën: goud, zilver en brons waarbij goud de hoogste categorie is met een hemel magnitude in het centrale gebied boven 21,75 , waar de gehele Melkweg in al zijn glorie zichtbaar is en waar geen lampen in het gebied de nacht verstoren en alleen aan de horizon enig oplichten te zien is.
Zilver heeft een waarde boven 21,00 waar ook de Melkweg zowel zomers als 'swinters te zien is en brons de laagste categorie met een magnitude boven 20, waar de Melkweg nog enigszins te zien is.

Er zijn op dit moment (september 2015) 9 reservaten in de wereld erkend, waarvan 6 in Europa liggen. Onlangs zijn  twee reservaten in Duitsland erkend: Rhön en Havelland. In Frankrijk ligt het Pic du Midi  reservaat, terwijl in Ierland en Wales Kerry en Brecan  Beacons liggen. Om in aanmerking te komen om als reservaat erkend te worden moet een gebied aan alle volgende criteria voldoen:
1 Het centrale deel van het reservaat moet een privaat of openbare gebied zijn beschermd vanwege wetenschappelijk, qua natuur, cultureel, educatie, geschiedenis en of een andere bijzondere reden.
2 Het centrale deel is 'snachts toegankelijk. Voor een deel van het gebied, liefst in of vlakbij het kerngebied,  is dit mogelijk gedurende tenminste een deel van de tijd.
3 Van het centrale gebied moet via berekeningen, foto's, kaarten en eventueel andere methodes duidelijk gemaakt worden,welke  huidige of toekomstige bedreigingen van het nachtelijk duister van het huidige nachthemel er zijn.
4 Het omliggende land moet minimaal 700 vierkante kilometer beslaan, of een gebied zo groot, dat minimaal 80% van alle huidige en toekomstige bronnen van lichtvervuiling aan te pakken zijn.
5 Het centrale gebied moet een uitmuntende hemelhelderheid hebben relatief ten opzichte van de bevolking die er leeft en  heeft een lokale, regionale en/of landelijke kwaliteit van duisternis. Het centrale gebied moet minimaal voldoen aan één van de drie kwalificaties: brons, zilver of goud.

Bovenstaande is een samenvatting; hier kunnen de voorwaarden gedownload worden: International dark sky Reserve.